Meteen naar de inhoud

Oefening en cellulitis

cellulitis benen

Toen Mike 56 werd, had hij 15 kilo overgewicht. Door strikte diëten verloor hij de extra kilo’s, maar hij verloor meer gewicht; hij verloor ook zijn energie en vitaliteit. Hij was altijd uitgeput en zijn vrienden, die zijn magere, getrokken gezicht zagen, maakten zich zorgen over zijn gezondheid.

Tegen de tijd dat hij zich twee jaar later vrijwillig aanmeldde voor een bepaald fitnessprogramma, had hij weer 25 pond extra aangelegd. Na 6 maanden bewegen en wat wilskracht aan tafel, viel Mike weer af. Deze keer voelde hij zich beter dan ooit tevoren, boordevol energie en gloeiend van een goede gezondheid.

Wat heeft het verschil gemaakt? De eerste keer dat Mike gewicht verloor; de tweede keer verloor hij vet. Het onderscheid is belangrijk. Volgens onderzoek bestaat een groot deel van het gewicht dat verloren gaat door alleen op dieet te zijn uit actief weefsel, zoals spieren en bindweefsel, terwijl een kleinere fractie overtollig vet is. Oefening heeft het tegenovergestelde effect. Het verhoogde zijn vetvrije massa en verminderde zijn overtollige vet.

Hetzelfde geldt voor cellulitis. De meeste mensen denken vaak dat cellulitis alleen voorkomt bij mensen met obesitas. Daarom associëren ze cellulitis soms met vetten en obesitas.

Zelfs als cellulitis verwijst naar de ketting van gerimpelde “vetcellen” en “onderhuidse bindweefsels” onder de huidlaag, mag het nooit worden geassocieerd met mensen die dik of zwaarlijvig zijn. In feite zijn er veel mensen die cellulitis hebben, maar helemaal niet dik zijn.

In feite weet niemand de belangrijkste reden waarom sommige mensen cellulitis ophopen. Er zijn echter enkele factoren die gezondheidsdeskundigen overwegen, zoals de structuur van de vetcellen of het gif dat het lichaam is binnengedrongen. Sommige experts zeggen dat het kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Maar het is niet bewezen dat geen van deze dingen cellulitis veroorzaakt.

De enige belangrijkste reden waarom de meeste gevallen van cellulitis bij vrouwen voorkomen, is dat het bindweefsel van vrouwen stijver en steviger is dan van mannen. Dus wanneer een vrouw dik wordt, hebben de vetcellen de neiging op te zwellen en groter te worden. Het geeft de huid een uitstekende uitstraling en geeft een “sinaasappelschil” -look.

Om deze reden zijn vrouwen meer vatbaar voor cellulitis dan mannen. Daarom is het belangrijk dat vrouwen voorzichtiger zijn met hun lichaam, omdat ze een grotere kans hebben op cellulitis.

Vetten en cellulitis

Met de vele gevallen van zwaarlijvige mensen met cellulitis in hun lichaam, geloofden de meesten van hen dat hun cellulitis wordt veroorzaakt door te dik zijn.

Hoewel niet alle mensen met obesitas cellulitis ontwikkelen, kan overgewicht de ontwikkeling van cellulitis echt veroorzaken. Dit komt omdat te veel vet onder de huid de neiging heeft om het bindweefsel te duwen, waardoor de huid wordt belast. Zo vormen zich cellulitis.

Dit is echter nog steeds afhankelijk van de structuur van de cellen. Als de celstructuur van een persoon de neiging tot uitpuilen of uitzetten, zelfs als vetophopingen zich ophopen, niet remt, zullen er geen cellulitis zijn.

Het belangrijkste om hier te onthouden is dus om die bindweefsels stevig en sterk te houden en te voorkomen dat overtollige vetten zich ophopen om de ontwikkeling van cellulitis te voorkomen.

Hoe? Start een oefeningsprogramma.

Voedsel omzetten in vet lijkt voor de meesten van ons al te gemakkelijk. Vet verliezen is veel moeilijker en om dit te bereiken hebben we slechts drie alternatieven: (1) de voedselinname verminderen en de activiteit constant houden; (2) activiteit verhogen en voedselinname constant houden; of (3) beide benaderingen combineren: dieet en lichaamsbeweging.

Fysieke activiteit kan de resultaten van inactiviteit helpen omkeren. Een uur intensief sporten verbrandt 300 tot 600 calorieën. Als u ook 300 tot 500 calorieën uit uw dagelijkse menu haalt, kunt u ook afvallen met een snelheid van één tot twee pond per week.

Zonder lichaamsbeweging zou je 500 tot 1.000 calorieën per dag minder moeten eten om hetzelfde aantal kilo’s per week te verliezen. Oefening is echter niet voor iedereen die te dik is. De zwaarlijvige persoon mag alleen onder medisch toezicht sporten om overbelasting van het cardiovasculaire systeem en bindweefsel te voorkomen. En niemand mag de voedselinname drastisch beperken zonder een arts te raadplegen.

Een beroep doen op dit soort activiteiten zal de zaak alleen maar erger maken. Weet je nog wat er met Mike is gebeurd? Hij dacht dat hij, toen hij begon met diëten, uiteindelijk alle overtollige vetten die hij heeft verzameld zou verliezen. Het probleem is dat hij die bindweefsels verloor in plaats van overtollig vet.

Voor mensen die vatbaar zijn voor cellulitis, zal dit een groter probleem zijn. Het verliezen van bindweefsels in plaats van vet door een strikt dieet kan de huid alleen maar vatbaarder maken voor grotere problemen, maar de vetcellen zijn er nog steeds. Dat betekent alleen dat het probleem helemaal niet is opgelost.

Dus als je die cellulitis wilt verliezen, is het beter om die vetten eerst te verliezen. Het idee hier is om die vetten te verbranden door je metabolisme met 7,5% tot 28% meer te verhogen dan je normale tarief.

Om deze reden is sporten een belangrijke factor bij het verliezen van cellulitis. Dus voor een meer cellulitisvrij lichaam, moet u altijd deelnemen aan een trainingsroutine.